[widgetkit id=”9″]

Kotitalousvähennys

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 60 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta verotuksestasi. Vähennystä ei saa siis esimerkiksi laskuun sisältyvistä tarvikkeista tai matkakuluista. Tämän vuoksi yrittäjän tai yrityksen on eriteltävä myös vähennykseen oikeuttamattomat kulut laskulle.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa joko suoraan vero.fi -sähköisen palvelun kautta, jolloin voit arvioida / ilmoittaa vuoden aikana tulevat kotitalousvähennykseen oikeuttavat summat, jolloin vaikutat mahdollisesti jo kuluvan vuoden veroprosenttiisi.

Toinen vaihtoehto on ilmoittaa kotitalousvähennykseen vaikuttavista ostoista veroilmoituksen yhteydessä. Löydät ohjeet ilmoittamiseen vero.fi -sivulta (klikkaa linkkiä alla).

Omavastuu

Vuonna 2022 omavastuu 100 euroa ja enimmäismäärä 3500 euroa/henkilö. Vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Voit siis maksaa useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä ja omavastuu vähennetään vain kerran. Vuonna 2022 maksimivähennyksen eli 3500 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 6000 euroa [(6000 x 60 %) – 100) = 3500 euroa]

Puolisoiden maksimivähennys

Yhteensä 2 x 3 500 € = 7000 euroa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat saada yhteensä 7000 euron vähennyksen.
Molemmilta puolisoilta vähennetään omavastuu. Jos 3500 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.